Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2010 14:24 - Природна организация WWF
Автор: ionincet0o0 Категория: Други   
Прочетен: 1454 Коментари: 0 Гласове:
1



image

За WWF и опазването на природата
image Какво е WWF? Основана през 1961 г., WWF е една от най-големите и най-ефективни международни природозащитни организации, която работи в близо 100 държави.

WWF е единствена по рода си организация, защото присъства както на местно, така и на световно ниво. WWF е в състояние не само да разговаря с пигмеите от племето бака в централноафриканските джунгли, но също така и да обсъжда проблемите с институции като Световната банка и Европейската комисия.
  Към какво се стреми WWF?
image   WWF иска да спре влошаването на околната среда на планетата, за да може в бъдеще хората да живеят в хармония с природата. Това може да се постигне чрез:

* запазването на биологичното разнообразие
* устойчивото използване на възобновяеми природни ресурси
* намаляването на замърсяването и безогледното потребление

За да може WWF да постигне целите си, са възприети следните принципи. WWF:

- е глобална, независима, мултикултурна и неполитическа организация
- ще използва най-добрата съществуваща научна информация, за да решава проблеми и да оценява критично всичките си действия
- ще търси диалог и ще избягва ненужна конфронтация
- ще изгражда конкретни природозащитни решения, като комбинира теренни проекти, инициативи за промяна на политиките, изграждане на капацитет и обучение
- ще включва местните общности и жители в планирането и осъществяването на теренните си програми, като уважава културните и икономическите им интереси
- ще работи за изграждане на партньорства с други организации, правителства, бизнес организации и местни общности, за да подобрява ефективността си
- ще работи по възможно най-ефективния начин и ще използва ресурсите, предоставени от донорите по най-високите стандарти на отчетност.

Началото е преди почти 50 години
image   WWF - Световен фонд за дива природа е създаден от британски природозащитници и хора на бизнеса. Всичко започва през 1960 г., когато сър Джулиън Хъксли, известен британски биолог и първи директор на ЮНЕСКО, посещава Източна Африка, за да посъветва организацията на ООН за култура как да опазва биоразнообразието в района.

При завръщането си в Лондон, той публикува няколко статии във вестник „Обзървър”, в които предупреждава британското общество, че скоростта, с която се разрушават хабитати и се изтребват животни е толкова висока, че в следващите 20 години ще изчезне напълно по-голямата част от дивата природа на Източна Африка. Бизнесменът Виктор Столън прочита статиите и предлага подкрепата си, за да се наберат средства за разрешаването на проблема.

Сър Джулиън Хъксли посреща това предложение с ентусиазъм и решава да създаде неправителствена организация заедно с Макс Никълсън - еколог и генерален директор на британска организация за опазване на природата, Питър Скот - основател на тръста Уайлдфаул, и Ги Монфо - директор на голяма международна рекламна агенция.

След няколко месеца, на 11 септември 1961 г., WWF е официално основана и регистрирана като благотворителна организация, базирана в Швейцария.

За почти пет десетилетия WWF се превръща в една от най-големите и най-уважавани независими природозащитни организации в света.

От 1985 г. насам WWF е инвестирала над 1,165 милиарда долара в повече от 11 хиляди проекта в 130 държави. Всичко това е част от кампанията да се спре нарастващото влошаване на околната среда на планетата и да се помогне на човека да живее в хармония с природата.

Основните посоки, в които работи WWF, са промените в климата, горите, сладководните басейни, океаните и бреговете, растителните и животинските видове и токсичните вещества.

Къде работи WWF
image   WWF работи в почти 100 страни по света. В момента глобалните природозащитни приоритети са:

Промени в климата и зелена икономика
Пулсът на световния климат движи сезоните и регулира закономерностите във времето. Климатичните промени и глобалното затопляне са проблем на живот и смърт. Увеличаващото се замърсяване на въздуха заплашва оцеляването на природата и благоденствието на хората в цял свят.

Гори
За WWF работят повече от 150 експерти по горите в над 300 проекта по места. Те са подкрепяни от научни анализи и сериозни действия на политическо равнище. WWF изразходва повече от 40 милиона долара всяка година, за да намира решения на проблемите и заплахите, пред които са изправени горите в цял свят.

Води
До 2025 г. две трети от населението на света може да изпитва недостиг на вода. Сладката вода е най-важната съставка за човешкото благоденствие. Като огромен двигател, който работи ден и нощ, водният цикъл и свързаните с него екосистеми поддържат живота на планетата.

Океани и брегове

Океаните покриват 71% от повърхността на земята. Запасите от риба достигнаха най-ниските си равнища в цялата история заради прекомерен улов, недобро управление и загуба на хабитати. WWF работи за устойчивото използване на рибните запаси и за установяването на мрежа от добре управлявани защитени територии в морето, които да покриват поне 10% от световния океан.

Видове
Хиляди видове растения и животни са подложени на нарастваща опасност. Всеки ден загубата на хабитати, незаконната търговия, прекомерния лов, замърсяването и резултатите от климатичните промени и икономическото развитие се отразяват на дивата природа на планетата.

Токсични вещества
Замърсяването с отровни химикали заплашва живота на планетата. Заразени са всички океани и всички континенти от тропиците до някога девствените полярни райони.

 





Тагове:   организация,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ionincet0o0
Категория: Музика
Прочетен: 319094
Постинги: 140
Коментари: 139
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031